AltoMan Dixieland

Volgens Wikipedia is Dixieland een vroege stijl van jazzmuziek die in het begin van de twintigste eeuw ontstond in New Orleans en zich van daaruit verspreidde naar Chicago en New York. Omdat de eerste jazzplaat in 1917 werd opgenomen door het blanke orkest “Original Dixieland Jass Band” werd deze stijl dixieland genoemd. Dixieland wordt gespeeld in een vierkwartsmaat.


Waarom vertel ik dit?


Als kind op de fanfare en spelende op een corhorn, was ik  gefascineerd door deze muziek. Op de fanfare was er een man op een sopraansax die ook een beetje dixieland speelde. Ik had dat ook graag gewild maar er waren een paar onoverkomelijke problemen:



  • Je moet een bepaalde vrijmoedigheid hebben om deze muziekstijl te kunnen spelen.
  • Je moet een instrument bespelen dat in een dixielandband past.
  • Er moet überhaupt wel een dixielandband beschikbaar zijn.


Goed, zoals u kunt lezen in mijn blog over de Courtois-althoorn, ben ik in 2014 weer begonnen met spelen in een harmonieorkest. Dat is ontzettend leuk en dat kan ik ook iedereen aanbevelen. Een heel klein minpuntje: het is geen dixielandband.


Toen kwam de coronagolf. We konden niet meer als orkest samenkomen. En mede hierdoor ging ik experimenteren met beeld en geluid. Alle begin is moeilijk; mijn allereerste creatie laat ik hier dan ook niet zien, zo slecht. Maar gaandeweg werd ik er handiger in, leerde hoe ik mijzelf kon dupliceren, en begon vervolgens onder de naam “AltoMan” een virtuele dixielandband. Ik begon met 4 muzikanten en inmiddels zijn het er 5 geworden (wat klinkt dat eigenlijk schizofreen!).


De video’s zijn te vinden onder het tabblad ‘muziekclips’. Eigenlijk vind ik nu alleen de laatste clips kwalitatief goed genoeg, maar heb toch besloten om de oudere opnames gewoon te laten staan. Ik heb namelijk het idee dat er een ontwikkeling zichtbaar is van, zeg maar, ”kneuterig” naar min of meer “professioneel”. Het grappige is ook dat alle 5 de muzikanten een eigen karakter lijken te hebben. Zo zijn er 2 solisten die op de voorgrond treden. De basis is de banjospeler (dat was in het begin de gitaarspeler) samen met “de bas”. Blijft er nog eentje over die er een beetje bij hangt. Als ik voor de grap wel eens aan een onwetend persoon vraag wie van de 5 muzikanten ik ben, wijzen ze meestal juist die speler aan...(?)



Tot slot geef ik u een kijkje achter de schermen. Of misschien kan ik beter zeggen: vóór het scherm:









Kortom, in het kader van de promotie van de althoorn laat ik u graag genieten van AltoMan, de enige virtuele dixielandband ter wereld waarin 4 althoorns de boventoon blazen. Ik wens u veel kijk- en luisterplezier toe!