Besson Althoorn

Het merk Besson is opgericht door Gustave-Auguste Besson (1820-1874), een genie in akoestische wetenschap. Zijn nieuwe cornet zorgde voor een revolutie. Het onmiddellijke succes was enorm en vormde de opmaat voor een leven lang werk waarin meer dan vijftig uitvindingen die relevant zijn voor blaasinstrumenten aan hem werden erkend en gepatenteerd. Na een lange reeks juridische gevechten met Adolphe Sax verliet Gustave Auguste Besson Parijs om een fabriek in Londen te bouwen. In de daaropvolgende jaren bleef Besson produceren in Parijs, Londen en had het ook magazijnen voor distributie in Brussel, Charleroi, Madrid en Barcelona. Nadat Gustave Auguste Besson in 1874 stierf, werd de naam het bedrijf in 1880 van naam veranderd naar Fontaine Besson in Frankrijk en Besson in Engeland. Aan het einde van de negentiende eeuw (1894) telde de fabriek van Besson in Londen 131 arbeiders die 100 koperinstrumenten per week produceerden. In 1925 kocht Besson Quilter en in 1940 Wheatstone & Co. In de jaren dertig produceerden Strasser Margaux en Lemaire (SML) in Parijs allemaal instrumenten van Besson met Aubertin. In 1948 nam de groep Boosey & Hawkes het merk Besson London over. Met baanbrekend ontwerp en fabricage werd Besson het toonaangevende merk van euphoniums, cornets, althoorns, baritons en tuba's. In 1957 kocht Couesnon het Franse bedrijf Fontaine Besson. In Londen fuseerden Boosey & Co en Hawkes & Sons of England tegelijkertijd tot de Boosey & Hawkes-groep. Door in 2006 toe te treden tot de Buffet Crampon Group, herstructureerde en lanceerde Besson de productie van professionele instrumenten in Duitsland en Frankrijk. Na de overname van de B&S group door Buffet Crampon worden alle koperinstrumenten vervaardigd in Markneukirchen. 


Waarom vertel ik dit?


Op 1 juni 2020 zag ik dat er op Marktplaats een althoorn van het merk Besson werd aangeboden voor € 350,00. Verkoper Bram bleek een horecaondernemer te zijn die op de zolder van zijn café een koffer tegen kwam: “Hé wat is dat nou?”. Hij wist niet wat voor instrument het was; hij dacht een tuba. Hij zette hem te koop op internet en werd door iemand geattendeerd op het feit dat het geen tuba was maar een althoorn. Hij paste de naam aan en toen kwam ik dus in beeld. 

Bram wist uiteraard ook niet van welk type het instrument was; ik vroeg hem daarom om wat betere foto’s. Omdat hij niet meer reageerde op mijn vragen ging ik er vanuit dat hij het instrument intussen aan iemand anders had verkocht. Tot mijn verbazing ontving ik half juli opeens een foto van de beker waaruit ik het type kon opmaken. Het bleek een Engelse Besson te zijn uit 1999 van het type BE-752, oftewel een instrument uit de international-serie. Hoewel het moeilijk was om goede informatie over dit type te vinden, lukte het toch om iets te vinden op een Aziatische pagina die ik hieronder vrij vertaald zal weergeven:

De international-serie van Besson stamt uit de jaren 2000. Op de beker staat “made in England” gegraveerd; ze zijn echter zo goed gemaakt zodat het lijkt alsof ze in Duitsland zijn gemaakt. Het grote verschil met de Sovereign of de Prestige (de topmodellen van Besson) is, dat de mondpijp met het derde ventiel is verbonden terwijl het bij de instrumenten uit de international-serie met het eerste ventiel is verbonden. Hierdoor is de international heel gemakkelijk aan te blazen. Als de Sovereign of Prestige te duur voor je zijn, is de international de beste keuze.

En ergens anders vond ik het onderstaande:

De international-serie is nooit een winstgevende lijn voor de fabriek geweest, omdat ze om te produceren bijna hetzelfde kostten als een Sovereign of een Prestige. Wel brachten ze 25% minder op. 

En weer ergens anders:

Dit is een instrument van gemiddeld niveau dat qua prijs onder het Sovereign- of Prestige assortiment zit. Het is een ideaal instrument voor een vooruitstrevende student of voor het gebruik in een fanfare, maar dan zonder het prijskaartje dat bij een professioneel instrument hoort.

Op grond van bovenstaande stukjes heb ik aan Bram medegedeeld dat ik geen interesse had in zijn Besson althoorn, maar dat ik eventueel wel genegen was om € 200,00 te bieden. Tot mijn verrassing ging Bram akkoord. Niet veel later zat ik in de auto naar Bladel in Brabant om de Besson op te halen. Hij zag er uit als een plaatje en ik moest mijn uiterste best doen om niet al te enthousiast te reageren!

Ik ben heel erg blij met mijn aankoop en vermoed dat deze Besson althoorn op dit moment een waarde vertegenwoordigt van zo’n € 700,00.

Dit instrument is overigens elders op deze website te zien en te horen. Nieuwsgierig? Klik maar eens op 'muziekclips'.