Bezoek aan Buffet Crampon Deutschland

De merken Courtois, B&S (Lafleur) en Besson vallen onder de Buffet Crampon Groep. De fabriek staat in Markneukirche en laten we daar nou eens heel toevallig in 2017 daar vlak in de buurt op vakantie zijn geweest?

Op 1 augustus 2017 trokken we onze stoute schoenen aan en gingen de fabriek bezoeken. Er was niets romantisch aan; gewoon een onopvallend gebouw op een fabrieksterrein op een bloedhete dag. Bij de receptie vertelden wij in ons beste Duits dat wij uit Nederland kwamen, dat ik althoorn speelde op een Courtois en op een B&S en dat we ons afvroegen of zij misschien een showroom hadden. Die hadden ze niet. Maar of we misschien een rondleiding wilden? Nou, dat wilden we wel! Ze vroegen of we het erg vonden om even plaats te nemen in de hal. Dat vonden we niet erg natuurlijk. Zo konden zij even iemand optrommelen die Engels sprak. 

Er kwam een man op ons af die zich voorstelde als Klaus Schreckenbach. Of we het goed vonden als hij ons mocht rondleiden. Hij verontschuldigde zich nog dat het maar een half uurtje zou zijn. Geen probleem natuurlijk! Klaus gaf ons een hele mooie en leerzame rondleiding door de fabriek. Het was ons hoogtepunt van de dag, misschien zelfs wel van onze vakantie.


Wat ons opviel was het volgende. Wij schatten in dat er ongeveer 200 mensen in de fabriek werken, voornamelijk mannen. En iedereen deed maar één ding uit het productieproces. Alleen snijden, of alleen polijsten, of alleen bekers maken. Dag in dag uit. Op die manier werden er zo'n veertig instrumenten per dag gemaakt. Hoeveel ik ook van deze instrumenten hou; ik zou er never nooit willen werken. Maar petje af voor de gastvrijheid en vriendelijkheid van Buffet Crampon Deutschland GmbH en niet te vergeten, van Klaus Schreckenbach. Danke Klaus!