Blessing Mellofoon

Blessing is een fabrikant van blaasinstrumenten en accesoires. Het bedrijf werd in 1906 opgericht door Emil Karl Blessing en bevindt zich in Elkhart, Indiana (USA).

De mellofoon is afgeleid van de Franse hoorn en is uitgevonden om beter te kunnen marcheren in showorkesten. Daarbij is de klankbeker horizontaal gericht zodat de klank onmiddellijk in de richting gaat van de toeschouwers. Het instrument wordt het ook gekenmerkt als een typisch brassband- en fanfare instrument.


Maar waarom vertel ik dit?

Omstreeks april 2015 werd er op Marktplaats een Marching F-hoorn aangeboden. “Tegen elk aannemelijk bod” stond er bij. Tevens stond er zoiets als dit bij:

“Blazen is niet mijn ding. Ik speel liever gitaar. Ik wil het instrument eventueel ook ruilen voor een goede elektrische gitaar.”

Nu had ik een Koreaanse Fender Squier (standaard uitvoering) aan de muur hangen, die ik ooit voor € 75,00 had gekocht. Omdat de hoorn naar mijn idee veel meer waard was dan de gitaar, had ik in eerste instantie niet meteen gereageerd. Later heb ik er toch maar een emailtje aan gewaagd met de volgende tekst:

“Gitaarspelen is niet mijn ding. Ik blaas liever. Graag wil ik jouw hoorn ruilen voor mijn Fender Squier.”

Tot mijn verrassing ging de verkoper er op in. Op een goede dag ben ik met mijn gitaar naar Amsterdam gereden, waar de verkoper woonde. Hij vertelde dat hij destijds een partijtje instrumenten had opgekocht en dat deze hoorn er ook bij zat. Hij speelde gitaar in een kroeg en het leek hem wel leuk om er af en toe een partijtje op te blazen. Echter, dat blazen viel hem erg tegen. De verkoper zeurde nog een beetje over de standaard uitvoering van de Fender en de slechte phaser die ik erbij leverde. Het instrument bleek geen F-hoorn te zijn, maar een Mellofoon van het merk Blessing uit de BM-100-series, met een nieuwwaarde van ruim € 1.300,00(!) 




Er zat ook een Blessing 5 mondstuk bij en een koffer. Toen ik het instrument uit zijn koffer haalde en erop probeerde te blazen, kwam er geen geluid uit(!). De verkoper vertelde haastig dat hij de ventielen eruit had gehaald om ze te oliën. Toen hij ze weer terugzette deed het instrument het niet meer. Eigenlijk vond ik het wel vermakelijk; omdat de mellofoon het niet deed, was zijn commentaar op de gitaar zo weg te vegen; de gitaar deed tenminste wat hij moest doen.

Ik heb de gitaar geruild tegen de mellofoon in de verwachting dat ik hem wel weer werkend kon krijgen. Thuisgekomen heb ik de ventielen er uitgehaald, ze nogmaals geolied en ze er weer goed ingezet. Toen ik erop blies bleek het instrument een Eb-instrument te zijn, wat mij héél goed uitkwam; aangezien mijn althoorn ook een Eb-instrument is.

Echter, ik moet ook vermelden dat er ook nadelen aan dit instrument zitten. Het instrument in het verleden beschadigd geraakt. Hoewel je goed moet kijken, kan je zien dat het instrument ooit vakkundig is uitgedeukt. Dit blijf je helaas altijd wel een klein beetje zien. Maar wat veel erger is, tijdens het spelen bleek het instrument vals te zijn. Uiteindelijk heb ik dit kunnen verhelpen door alle stembuizen er een stukje uit te trekken. De stembuis aan het derde ventiel 2 cm, de stembuis aan het tweede ventiel 4 mm en de stembuis aan het eerste ventiel zelfs 4,5 cm(!). Het werkt, maar het blijft een beetje behelpen...