Courtois Althoorn

Het bedrijf Antoine Courtois is in 1789 in Parijs opgericht en is momenteel een toonaangevende fabrikant van koperen muziekinstrumenten. Antoine Courtois is althoorns gaan produceren vanaf het moment dat zij in 1855 de rechtszaak tegen Adolphe Sax wonnen in verband met het recht om althoorns (saxhoorns) te mogen vervaardigen.  Na een aantal jaren onderdeel geweest te zijn van het Duitse JA Musik, is het merk “Antoine Courtois” nu weer in Franse handen gekomen. Dit komt omdat JA Musik is overgenomen door de Franse Buffet Crampon Group die overigens ook B&S uit Markneukirchen / Klingenthal heeft overgenomen.


Waarom vertel ik dit?

Dit gezegd hebbende, kom ik op het volgende. Om in de harmonie te mogen spelen, moest ik dus een betere althoorn kopen. Mijn oude althoorn (een Brevete SGDG - J. Gras uit Lille) is weer aan de muur gehangen en verspreidt ’s avonds weer heel mooi mellow licht. 


De dirigent van het harmonieorkest waar ik inmiddels in speelde, adviseerde mij aan om een Besson Sovereign te kopen, maar dat werd me wat te gortig. Deze instrumenten zijn voor mij veel te duur en ik wist op dat moment ook nog niet of het althoornspelen een tijdelijke bevlieging zou worden of niet. Als tweede optie raadde hij mij aan om via marktplaats.nl te zoeken naar een tweedehands Courtois althoorn. En daar ben ik voor gegaan.

Omstreeks februari 2014 vond ik een verkoper uit Zierikzee (ene Max) die zijn althoorn in eerste instantie aanbood voor € 200,00 op de website tweedehands.nl. Toen dit niet lukte, heeft hij zijn hoorn op Marktplaats.nl aangeboden voor € 150,00. Met enige moeite heb ik dit bedrag nog naar € 130,00 weten te krijgen en op een goede dag in augustus 2014 ben ik naar Zierikzee gereden en het instrument opgehaald. 

En ik moet zeggen, het is een heel goed instrument. Zuiver van toon en kwalitatief mooi zwaar gebouwd. Ik heb er vervolgens een jaar of 7 mee gemusiceerd, dus die prijs is het wel waard geweest.