Denis Wick mondstukkentest

Over de keuze van een mondstuk valt veel te zeggen, maar alleen jijzelf kan beoordelen wat het beste mondstuk voor jou is. Immers, bij iedereen is de stand van de tanden, de kaken en de dikte van de lippen weer anders.

Op de website van Music All In vond ik de volgende informatie:

Een mondstuk wordt doorgaans gemaakt van messing. Hier overheen is een laagje van zilver of goud aangebracht. Dit voorkomt eventuele vergiftiging van het messing. Hoe groter de cup van je mondstuk is, met hoe meer volume je kunt spelen. Hoe kleiner de diameter, hoe makkelijker het is om hoge noten te spelen. Ook kun je op de dikte van de rim (rand) letten. Wanneer deze breed is, is het spelen langer vol te houden. Dit komt doordat de druk op de lippen minder is. Bij een smalle rim is de overgang tussen hoge en lage noten makkelijker. De scherpte van de rim is ook iets om op te letten. Een scherpe rim geeft een heldere klank en een scherpere aanzet. Daarentegen speelt een afgeronde rim stukken comfortabeler.

Bij mijn eerste Schenkelaars corhoorn gebruikte ik gewoon het mondstuk dat erbij werd geleverd; ik wist niet beter. Bij mijn Trema althoorn kocht ik een mondstuk van Josef Klier. Waarom? Omdat de winkelier deze voor mij uitzocht en aan mij verkocht. Bij mijn Courtois- en mijn Lafleur althoorn begon ik op een Denis Wick 3 mondstuk (DW3) omdat deze door de meeste spelers wordt gebruikt. Sinds ik op Marktplaats een tweedehands versleten Denis Wick 5 mondstuk (DW5) voor € 10,00 heb kunnen bemachtigen, ben ik overgegaan op dit type mondstuk. Met de DW5 ben ik beter in staat om de noten in de hogere regionen te raken dan met een DW3.

Als je op het internet gaat kijken vind je vele meningen over velerlei mondstukken. Ik wil mij hier beperken tot 2 standaard mondstukken van Denis Wick -namelijk de DW3 en de DW5- omdat ik met deze 2 mondstukken de meeste ervaring heb opgedaan. Deze fabrikant is in staat om heel precies mondstukken te maken. Zo is een DW3 altijd een DW3; er zijn geen onderlinge verschillen. Bij sommige andere merken is dit wel het geval en dan is het raadzaam om van tevoren proberen of het gekozen mondstuk ook daadwerkelijk bij je past.

Hieronder geef ik een selectie van de meningen die je zoal op het internet over mondstukken kan vinden:

- Ik gebruik nu een DW2 maar heb problemen met het raken en bereiken van de hoge noten. Ik probeerde een DW5, wat wel een beetje hielp, maar het ging wel ten koste van de toon in de lagere regionen.

- Pak de DW5 en gooi hem in de dichtst bijzijnde schroothoop die je kan vinden. Als althoornmondstuk is hij compleet nutteloos. Hij is zo klein; hij past beter bij een flugelhoorn.

- Mijn partner gebruikt een DW5 en zij haalt de mooiste supertonen uit haar hoorn (ja, ik bén bevooroordeeld). Ze heeft ook een DW3 en vindt deze erg moeilijk gaan. De DW5 bestaat om een reden; hoewel de DW3 over het algemeen als de beste wordt gezien, past deze niet bij iedereen.

- Ik was van mijn 12e tot mijn 19e levensjaar gewend om op een DW5 te spelen omdat deze werd meegeleverd met mijn instrument. Ik stapte over op de DW3 om een beter geluid te krijgen en voor mij was dat was een goede zet. Ik ben er erg blij mee en het bereik is goed. Bij mij geeft de DW5 een wat dunner geluid.

- Ook de DW5 heeft haar aanhangers... Onze solo hoornist speelt er op en heeft een uitstekend geluid.

- Ik gebruik een DW5. Ik ben een relatieve beginner en speel nu 4 jaar. Ik besloot om met de DW5 te beginnen om mijn hogere bereik te ontwikkelen, wat ook gebeurd is. Ik dacht eraan om over te stappen naar een DW3, maar mijn leraar raadde mij aan om bij de DW5 te blijven omdat ik een goede toon heb en een goede intonatie bij de lagere noten.

- Ik weet zeker dat Sheona White een DW3 gebruikt. Het advies van de beroemde David King (die samen met Sheona Withe in mijn auto zat) was dat je beter een kleiner dan een groter mondstuk kan nemen om het echte saxhoorn geluid te krijgen.

Samengevat kan je stellen dat als je op internet gaat zoeken, je allerlei meningen krijgt die bepaald niet eenduidig zijn. Je moet het dus zelf uitzoeken / ervaren.

Hieronder geef ik de technische gegevens van de verschillende standaard althoorn mondstukken van Denis Wick weer. 


Mijn persoonlijke keuze is de DW5. De DW3 heeft een cupdiameter van 18,5mm en bij de DW5 is dit 17,5mm. Het scheelt maar 1 mm, maar als ik achtereenvolgens de DW3 en de DW5 tegen mijn lippen duw, voelt de DW5 gewoon beter; hij past net even lekkerder op mijn lippen dan de DW3. Mijn eigen ervaring is dat de DW3 bij mij weliswaar een vol geluid geeft, maar dat ik daarbij wel moeite had met het raken van de hogere noten (zeg maar, in de omgeving de hoge G boven de balk). Omdat de DW5 beter op mijn lippen aansluit en tegelijkertijd ook een iets dikkere rand heeft, kan ik de hogere noten beter raken dan met de DW3. 

Dit is echter mijn persoonlijke keuze. Bij iedereen kan en zal dit weer anders zijn.