Franse satire

Onlangs vond ik op een Franse website een interessant stukje over de althoorn en zijn bespeler. Vrij vertaald is er het volgende te lezen. 


“Niet zeuren, ik heb het een beetje verknoeid bij het ombouwen van deze bugel, maar eigenlijk doet ie het best heel goed.”

Adolphe Sax tegen een van zijn nieuwe leerlingen.


De althoornist heeft een zeer controversiële persoonlijkheid. Net als zijn instrument zien we dat hij een persoon is die veel moeite heeft om zijn plekje in het leven te veroveren. Als hij op het conservatorium muziek zou willen studeren, zal hij van muziekinstrument moeten veranderen. Ten eerste omdat er niet zoiets bestaat als een althoornstudierichting, en ten tweede, om te voorkomen dat hij wordt gelyncht door (vooral) de wat oudere hoornisten.

In de praktijk weet een althoornist vaak wel de boel te redden door te gaan schuilen bij een plaatselijke fanfare. Daar is hij tenminste niet de enige muzikant die men pijn zou kunnen doen. Zo wordt verondersteld dat de althoornist en de "cornettist" (dat is een cornetspeler, die door de trompettisten wordt verguisd) op een dag samen zullen gaan om een speciaal orkest voor mishandelde muzikanten op te richten.

De althoorn is een muziekinstrument dat zichzelf eigenlijk niet serieus neemt. Het bewijs: hoe noem je bijvoorbeeld een persoon die althoorn speelt? Nou, er is niemand die de moeite heeft genomen om hier een naam voor te bedenken! [Opmerking Marcus: Ik noem zo iemand gewoon "althoornist", maar kennelijk bestaat dit woord in Frankrijk niet.] Bovendien kan het instrument in geen enkele instrumentcategorie worden opgenomen, want de althoorn:

ziet eruit als een kleine bariton of een bugel die verticaal wordt vastgehouden.

heeft een Eb-bereik, net als de saxofoon.

speelt partituren die geschreven zijn voor de Franse hoorn (getransponeerd naar Eb).

speelt vaak dezelfde rol als de trombone.

De althoorn heeft gelukkig een vaste plek veroverd in de brassband. Maar officieel behoort dit instrument nog tot de nomenclatuur van het harmonieorkest. Echter, door het gebrek aan althoornisten is het instrument bij de uitgevers in de vergetelheid geraakt.

(Om moedeloos van te worden, toch?)


Bron: https://rythmeetharmonie_oraison.opentalent.fr/humour/la-pichotte