Jupiter Althoorn

Jupiter is de merknaam van de muziekinstrumenten van de Taiwanese firma Kung Hsue She, kort KHS. De geschiedenis van Jupiter gaat terug tot 1930, toen KHS begon met de bouw van muziekinstrumenten voor scholen. Tegenwoordig is KHS de grootste Taiwanese instrumentenbouwer en tevens de enige die alle instrumenten uitsluitend in eigen bedrijf produceert en onder de eigen naam wereldwijd op de markt brengt.


Waarom vertel ik dit?

Op 6 augustus 2021 vond ik op marktplaats een hele bijzondere althoorn van het merk Jupiter. De althoorn had de vorm van een sousafoon(!). Om volledig te zijn, het betreft hier de Jupiter SSH-394. Dit exemplaar komt uit 1996. Op internet vond ik kort samengevat de volgende informatie:

Er is weinig bekend over dit instrument. Het is een althoorn die in de jaren 90 door de firma Jupiter op de markt is gebracht. Het heeft de vorm van een mini-sousafoon en is in een speciale oplage van slechts 50 instrumenten gemaakt. 

Ik heb zelf het vermoeden dat deze 50 instrumenten als promotiemateriaal naar de verschillende dealers of importeurs over de hele wereld zijn verstuurd. Verkoper Adrian uit Koog aan de Zaan vertelde mij dat hij vroeger importeur is geweest van (o.a.) Besson. Dit sterkte mij in mijn bovenvermelde vermoeden. Adrian is weliswaar een muzikant maar geen blazer, zo vertelde hij mij. Deze mini-sousafoon heeft alleen deel uit gemaakt van zijn miniatuurverzameling. 

Op het internet vond ik verschillende verlopen advertenties waarin dit deze mini-sousafoon werd aangeboden. Grofweg ligt de vraagprijs tussen de € 800,00 en de € 1.200,00. 

  


Na enig onderhandelen mocht ik de althoorn komen ophalen voor € 175,00. Ik moet erbij vermelden dat het instrument mij gegund werd omdat ik naast muzikant ook een grote althoornliefhebber ben. We waren het er allebei over eens dat € 175,00 eigenlijk veel te weinig is voor een instrument -een collectors item-  waarvan er wereldwijd maar 50 zijn gemaakt. Ik ben Adrian dankbaar dat hij mij dit bijzondere instrument heeft gegund.

Later in de week ben ik een aantal uurtjes met zilverpoets in de weer geweest, zie hieronder het resultaat!



De fles rosé staat niet meer op de foto. Het lijkt me het beste om de reden hiervan maar even voor me te houden.

Dit instrument is inmiddels ook op deze website te horen. Nieuwsgierig? Klik maar eens 'muziekclips'.